Wijk-GGD’ers

Even voorstellen: de Wijk-GGD’ers

Soms lukt het iemand door omstandigheden niet om zijn of haar leven op orde te houden. Er ontstaan problemen op verschillende gebieden. Mensen kunnen hierdoor ernstig in de war raken en niet meer in staat zijn goed voor zichzelf en hun omgeving te zorgen. Ze roepen veel zorg op of veroorzaken overlast. Maakt u zich zorgen over iemand, in uw praktijk of in uw omgeving? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wat doen de wijk-GGD’ers?

De wijk-GGD’ers bieden eerste hulp aan mensen met verward of onbegrepen gedrag en zijn een belangrijke verbindende schakel tussen zorg en veiligheid. Zij worden ingezet om personen die verward gedrag vertonen én de omgeving die hier overlast van ervaart de juiste zorg en ondersteuning te bieden. Door snelle(re) signalering en een passende aanpak, voorkom je dat mensen verder wegzakken, in de problemen komen, de situatie escaleert of maatschappelijke onrust ontstaat. Zij bieden gevraagd en ongevraagd hulp.

De wijk-GGD’ers staan in nauw contact met de gemeente (zorg en veiligheid), de politie, GGZ en verslavingszorg, woningbouwcorporaties, huisartsen, welzijnswerk, buurtpreventie e.a. Zij zijn onafhankelijk, makkelijk te benaderen en handelen vanuit het belang van de inwoners.

Samen met de buurt en omgeving

De wijk-GGD’ers kijken niet alleen naar de behoefte van de verwarde inwoner maar ook naar de behoefte van de omgeving. Samen met de buurtbewoners zoeken ze naar een oplossing om de situatie voor iedereen leefbaar te houden. Daarbij leggen ze verbinding tussen de verschillende dienstverlenende organisaties, inwoners en omgeving. 

Werkwijze

Als de wijk-GGD’ers een aanmelding krijgen, nemen zij contact op met de melder om een inventarisatie van het probleem te maken. Eventueel leggen de wijk-GGD’ers contact met de zorginstellingen waar iemand in zorg is (geweest). Met de betrokkenen maken zij vervolgens een inschatting hoe ze het beste contact kunnen leggen met de persoon waar het om gaat. Bijvoorbeeld samen met een van de samenwerkingspartners. Ze zoeken hem of haar op in de eigen woon- en leefomgeving. Hierdoor worden de problemen vaak meteen inzichtelijk. Afhankelijk van de bevindingen, het verhaal en de behoefte van de betreffende persoon, begeleiden de wijk- GGD’ers hem of haar naar passende hulpverlening.

Maakt u zich zorgen over iemand?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De inzet van wijk-GGD’ers is een pilot van de gemeente Eindhoven in samenwerking met GGD Brabant-Zuidoost en de politie.