Communicatiemiddelen binnen de buurt

Binnen de buurt zien we verschillende communicatiemiddelen hun plek veroveren; we willen de belangrijkste hiervan noemen (en wat opmerkingen. Cure is toegevoegd (nieuwe versie die wel werkt).

  • SBG Buurt informatieblad, op papier en elektronisch, verschijnt vier keer per jaar. Hierin vindt u mededelingen van werkgroepen en bestuur van SBG, meldingen vanuit wijkactiviteiten en ingezonden stukken van buurtbewoners.
    Werkt als u een brievenbus heeft.
  • SBG Website, www.buurtbeheer-genderbeemd.nl. Bevat mededelingen van werkgroepen en wijkactiviteiten plus handige overzichten. Ook is hier de elektronische versie van het Infoblad te vinden naast aanvraagformulieren voor subsidie voor straatactiviteiten etc.
    Werkt op smartphone en computer, https://www.buurtbeheer-genderbeemd.nl
  • SBG Facebook pagina. Operationeel sinds 2 jaar. Deze begint zijn plaats in de buurt te veroveren en hier worden evenementen etc. gedeeld. @SBGenderbeemd.
    Werkt op smartphone (via app) en computer, https://www.facebook.com/SBGenderbeemd/
  • Nextdoor. Binnen de buurt hebben we een hoog aantal Nextdoor gebruikers. Voordeel van dit medium boven bijv. Whatsapp groepen is dat je kunt filteren op wat je wilt zien; je kunt ook buiten de buurt kijken en je kunt je zichtbare gegevens beperken. Wordt vooral gebruikt voor meldingen van gevonden en verloren spullen, verdachte situaties, aanbod en vraag van gratis of bijna gratis spullen, lenen van gereedschap (ladders, zware boormachines etc.).
    Werkt op smartphone (via app) en computer (via webinterface). Er bestaan talloze apps zoals Nextdoor, maar wij als SBG noemen alleen Nextdoor vanwege het genoemde hoge aantal gebruikers in onze buurt en wijk. Het is niet handig om in een buurt meerdere apps te gebruiken met dezelfde functionaliteit. https://nextdoor.nl
  • Buitenbeter APP. Dit is een app van de gemeente om "problemen in de openbare ruimte" te melden. Dat kan dus variëren van gevaarlijke bomen en losliggende tegels tot troep op stoep. Wel meteen met de APP een foto maken, want de app kan niet een eerder gemaakte foto gebruiken (u kunt de app open laten staan om later de melding af te maken). Ervaring is dat meldingen via de app vrij snel opgepakt worden en dat u ook snel een terugmelding krijgt. https://buitenbeter.nl/ . Alternatief blijft telefoon 14040
  • Cure Afvalkalender. Deze app is in het voorjaar van 2020 compleet vernieuwd (versie 5.0) waardoor hij nu wel goed bruikbaar is. Met deze app kun je zien wanneer in jouw straat (op postcode+huisnummer) groenbak, grijze bak en oud papier wordt opgehaald. Ook als er verschuivingen zijn wordt dit hier vermeld. Dus nooit meer op 5 mei een bak buiten als ze toch niet komen ... . Je kunt instellen OF en HOELAAT je een melding krijgt dat er een bak buiten gezet moet worden. Verder worden ook lokatie's en openingstijden van milieustraten aangegeven en is er een afvalwijzer (wat hoort waar weggegooid te worden). Voor desktopsite en apps (iOS en Android 4.4 of nieuwer): https://www.cure-afvalbeheer.nl/afvalkalender/afvalkalender-eindhoven/
  • WhatsApp groepen. Een veel gebruikte App binnen vrienden/kennissen en familie. Voor straatgroepen toepasbaar, maar heeft als nadeel dat je niet kunt filteren. Voordeel is dat je snel even alle mensen van je straat kunt informeren. Bedenk wel dat je via deze app iedereen in de groep je telefoonnummer geeft. https://www.whatsapp.com

Als u iets wilt melden voor/aan de buurt in het informatieblad, via onze website of op onze facebookpagina, dan kunt u dat aanleveren bij ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Om gebruik te maken van bovenstaande middelen moet je iets doen. Per middel geven we dat hier aan:

  • Infoblad: Gele blad niet meteen bij ‘t oud papier gooien, maar er even doorheen bladeren.
  • SBG Website: Hiervoor heb je alleen een smartphone, tablet of computer nodig, verder geen accounts. De website is er in het Nederlands en (gedeeltelijk) in het Engels.
  • SBG Facebook: Om hier in mee te kunnen doen moet je een Facebook-account hebben. Voor de mensen die net als uw redacteur niet alle was buiten willen hangen: je kunt een account maken met minimale settings: Je naam , verder niks en alleen vrienden van vrienden mogen je zien (als je geen facebookvrienden hebt ben je dus redelijk onvindbaar). Ga naar facebook.com, maak een account en begin met instellingen/privacy goed te zetten.
  • Nextdoor: Hoe word je lid en hoe stel je het in ?
    • Lid worden kan op 2 manieren:
      • Je wordt uitgenodigd door buren. Dat kan via de email of via een kaartje in de brievenbus. Je buurman/vrouw kan dat kiezen.
      • Je probeert zelf lid te worden: dan krijg je een kaartje van Nextdoor in de brievenbus (zodat er min of meer zeker gesteld is dat je in onze buurt woont) en met de code op dat kaartje kun je je aanmelding afmaken. Het kan ook zijn dat een zgn. topgebruiker je kent en zijn akkoord geeft, dan komt er geen kaartje.
    • Instellen: begin met in te stellen uit welke buurt je je berichten wilt zien (alleen Genderbeemd, of ook bijv. Hanevoet, Ooievaarsnest, Genderdal, Bennekel etc ) . Stel ook in wat buren van jou kunnen zien: wel het volledige adres of alleen de straatnaam. Kortom, loop er even doorheen, de standaard instelling is wat ruim. Stel ook in van welke berichten je een melding (via email) wilt hebben: bijv. alleen van buurtpreventiezaken, of ook evenementen, en als je echt meer email wilt hebben: van alles.
  • Buitenbeter: op te halen in de appstore. Eenmalig aanmelden met je e-mailadres.
  • Cure Afvalkalender: op te halen in de App Store ("Afvalkalender" van Cure). Eenmalig je postcode en huisnummer invullen en de waarschuwingen invullen (per categorie). Zie ook https://www.cure-afvalbeheer.nl/afvalkalender/afvalkalender-eindhoven/
  • Whatsapp: Zijn er nog lezers zonder Whatsapp ? Ophalen in de appstore, aanmelden met telefoonnummer en verificatie uitvoeren. Een van de beheerders van de straatgroep moet jou toevoegen in de groep.