Burendag Wamberg en omgeving

Op 25 september even voor enen staan de eerste buren op het plein om samen de voorbereidingen voor de middag en avond te treffen. Ietwat onwennig want die 1,5m hoeft officieel niet meer maar dat zijn we toch allemaal nog wel gewend. Er wordt een muziekje opgezet en uit steeds meer voor-, en achtertuinen komt beweging richting het plein om te helpen. Jong en oud (zowel in leeftijd als in de tijd dat ze woonachtig zijn in deze buurt) helpt mee, kletst bij en leert elkaar kennen. Hoe zat het ook alweer met die buizen van de partytenten? In wat voor opstelling moeten de biertafels gezet worden? En waar zullen we de spellen neerzetten? We denken met z’n allen mee, echt een dag voor de buurt en door de buurt. 

De dag begint grijs maar als om iets voor drieën de thee, koffie, limonade, heerlijke zelfgemaakte taarten en bonbons op tafel komen breekt ook het zonnetje door. Buren die hier al sinds de bouw van de buurt wonen kletsen met buren die eigenlijk volgende week officieel pas buren zijn, en ook samen spelen we spelletjes.

Voor het avondeten is dit jaar gekozen voor het inhuren van een frietkar i.p.v. een barbecue door de buurt zelf, omdat we ons dan beter aan de RIVM-maatregelenkunnen houden. Maar niet getreurd want de positieve vibes van Luuk van de frietkar doen niet onder aan als er één van onze buren zelf had staan bakken. 

Als de zonnige dag langzaam plaats maakt voor de avond merken we dat het sneller afkoelt dan we dachten, maar ook daar is een oplossing voor als er uit verschillende tuinen vuurkorven en warmtelampen gehaald worden. Dan is het tijd voor de pubquiz. Buren hebben vooraf de kans gekregen een korte vragenlijst in te vullen over hun favoriete muziek en tv-series (van vroeger). Aan de hand van foto-, en muziekrondes worden de buren bevraagd over de favoriete muziek en tv series van de buurt. Ook had elke vraag een bonus-meerkeuze vraag van welke buur (+ hun adres) deze muziek/tv serie favoriet was, met als doel namen bij gezichten (en adressen) te plaatsen én elkaar weer op een andere manier beter te leren kennen. Het levert een hoop “Oh jaaa”-momenten, herkenning, inzicht in overeenkomsten tussen elkaar en stof tot kletsen op, tot ver na kinderbedtijd. 

… 

Eigenlijk is het op de Wamberg geen burendag maar een burenweekend, want op zondag 26 september staan we om 10:00 alweer in het zonnetje met een grote groep de boel op te ruimen. Vele handen maken licht werk, én natuurlijk nog even samen aan de koffie en napraten over de vorige dag. Ik ben blij deel uit te mogen maken van deze buurt!