Wie heeft interesse en tijd om onze werkgroep mee uit te bouwen ? We zoeken nog enkele actieve leden, dus meld je aan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Waarom vinden we dat nodig?
Als je de onderstaande koppen in de kranten leest, dan krijg je de neiging om maar even niks te doen.
Toch willen we dat niet, want je energieverbruik in huis verlagen is altijd goed (ook voor de portemonnee) en je leefklimaat optimaliseren is ook mooi meegenomen. Verder is het zo dat de gemeente Eindhoven straks toch, weliswaar samen met bewoners, zijn doelstelling om Eindhoven van het gasnet af te krijgen, doorzet. En dan kun je maar beter goed voorbereid zijn.
Daarom hebben we als SBG de werkgroep Genderbeemd Duurzaam gestart, enerzijds vanwege de komende warmtetransitie (van het aardgas af), maar anderzijds ook vanwege andere duurzame doelen (zoals een leefbare buurt). Voor de warmtetransitie kunnen bewoners meepraten met de gemeente. Er is al in drie buurten op initiatief van de gemeente onderzoek in gang gezet naar “de buurt van het aardgas af”. Bewoners hebben werkgroepen gevormd, onderzoek gedaan en een plan geschreven. En in enkele buurten was de conclusie dat de betreffende jaren 50-buurt en jaren 70-buurt voorlopig niet zonder aardgas kunnen. Bij dit proces heeft de stichting Buurkracht geholpen.
Zie https://www.stichtingbuurkracht.nl/samen-van-het-gas-zo-pakt-eindhoven-dat-aan .
We moeten er dus klaar voor zijn om plannen te maken voor de Genderbeemd als de gemeente hier aan de slag wil. En we moeten, indien nodig, niet-realiseerbare ideeën kunnen stoppen.
Maar we willen nu al starten met onderzoek naar energiebezuiniging in onze buurt. De variëteit in woningen is laag (een 10-tal types, grootste gedeelte gebouwd rond 1975) en we kunnen, gebruikmakend van de kennis en de contacten van 040energie.nl, een plan ontwikkelen voor elk type woning, bijvoorbeeld voor gezamenlijk isoleren (zolder, vloer, muur).
Tenslotte: Wereldwijd bestaan de Sustainable Development Goals (SDG’s) oftewel Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Dit zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn bepaald door de Verenigde Naties (VN), maar kwamen er voor en door iedereen. Binnen een buurt zijn er 3 van de 17 op te pakken: “Betaalbare en duurzame energie”, “Goede gezondheid en welzijn” en ”Verantwoorde consumptie en productie”. Ook aan de laatste twee doelen willen we op den duur aandacht geven.
Ons email adres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .