BurgerHulpVerlening in onze buurt

Enige tijd geleden heeft Claudia Gijsbertse een actie gehouden om een AED in onze buurt te krijgen. Dat is gelukt, die ene hebben we nu.

Claudia is nog steeds actief op dit gebied en ze schrijft:

“Ik heb voor de bhv-ers (Burger­Hulp­Verlener) van onze buurt die zijn aangemeld bij Hartslagnu, van de stichting Eindhoven Hartveilig (www.eindhovenhartveilig.nl ) 40 stuks Kiss of Life ontvangen. Zou je deze graag willen, stuur me dan even een berichtje. Dit mag via facebook of via whatsapp (+31634081547). Op deze manier wil ik ook een poging wagen om inzichtelijk te krijgen hoeveel aangemelde BHV-ers we in onze buurt hebben en wie het zijn. Dit op advies van Eindhoven Hartveilig.”

Ook Paul Roos is actief bezig als BHV-er, en hij is aangemeld bij hartslagnu . Hij schrijft:

“Eergisteren kreeg ik via de hartslagnu-app een oproep dat er een buurtbewoner gereanimeerd moest worden.
Ik ging er direct op af en toen ik enkele minuten later ter plaatse was kreeg ik te horen dat er al verschillende burgerhulpverleners bij het slachtoffer waren en inmiddels waren de hulpdiensten ook gearriveerd.

Tot mijn grote genoegen zag ik dat er uit alle kanten burgerhulpverleners bleven arriveren om, indien nodig, hulp te verlenen. 
Het geeft mij een goed gevoel om te weten dat er zoveel burgerhulpverleners actief zijn in onze wijk om in het geval van nood te helpen.

Toch wil ik iedereen in onze buurt die kan reanimeren, oproepen om zich als burgerhulpverlener aan te melden bij hartslagnu.nl. Een grote dichtheid van burgerhulpverleners die kan reageren op een noodoproep, kan letterlijk het verschil tussen leven en dood betekenen. 
Kun je reanimeren --> word burgerhulpverlener! “ 
  

6-Minutenzone


Elke week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw, het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel (70%) van de slachtoffers bevindt zich in of rond het huis. Als er niet binnen 6 minuten iets gebeurt, overleeft meer dan 90% een hartstilstand niet.
De eerste 6 minuten na het optreden van een circulatiestilstand zijn cruciaal!

De 6-minutenzone is de aanduiding voor een omgeving waarin men binnen 6 minuten:

  • Een circulatiestilstand herkent en direct 112 belt.
  • Start met hartmassage (borstcompressies) en beademing.
  • Eén of meerdere stroomstoten geeft met een AED (Automatische Externe Defibrillator).

Hoe werkt het eigenlijk ?

Als iemand een hartstilstand krijgt, dan is het geboden zo snel mogelijk 112 te bellen. Via 112 worden de bij hartslagnu aangemelde bhv-ers opgeroepen, waarbij er minimaal een direct naar het slachtoffer wordt gestuurd om met hartmassage te beginnen en een ander met de bijbehorende code naar de dichtstbijzijnde AED om die op te halen en eventueel te gebruiken bij het slachtoffer.

Om dit goed te laten werken adviseert Eindhoven Hartveilig om een 6-minuten zone op te zetten, zie https://www.eindhovenhartveilig.nl/informatie/6-minutenzone

Ook Claudia roept daarom buurtgenoten op:

“Als we dit z.s.m. actief oppakken, worden er heel misschien 2 extra AED’s kosteloos ter beschikking gesteld. Mocht dit niet realiseerbaar zijn, dan start ik wellicht een nieuwe doneeractie op. Vorig jaar hebben we er zo 1 aangeschaft, welke bij mij thuis aan de muur hangt. Om onze buurt goed te dekken, hebben we in totaal 3 AED’s nodig.
Wie heeft er interesse om mij hierbij te helpen?
Ik kan dit niet alleen en heb hier echt jullie hulp bij nodig.

Alvast bedankt!”

Aanmelden als BuurtHulpVerlener via https://mijnhartslagnu.nl/#/page/register

Zie ook: https://www.hartslagnu.nl/burgerhulpverlening/ik-ben-burgerhulpverlener-en-nu/

 "