BuurtAED voor Genderbeemd

Beste buurtbewoners.

Onlangs ben ik een actie gestart om geld in te zamelen voor een AED in onze buurt. Sinds drie jaar ben ik BHV-er/ EHBO-er en ben ik 1 jaar "lid" van de Hartstichting en heb ik al een aantal keren een reanimatie uit moeten voeren. Vaak was er een AED aanwezig op locatie, maar enige tijd geleden heb ik op een zaterdag een melding gekregen voor een reanimatie in de buurt. Omdat dit op een weekenddag plaatsvond, was er GEEN AED beschikbaar. Daar schrok ik van. De aangemelde AED's zijn alleen doordeweeks tot 17 u beschikbaar (ivm sluiting van de bedrijven). Daarom is een AED in de buurt zo belangrijk. Het zou zomaar jouw of mijn leven kunnen redden!

Na de actie te hebben gepromoot op diverse social media kanalen (o.a. facebook en Nextdoor), waarin de actie volop werd gedeeld én actief te hebben geflyerd, met de hulp van een aantal fantastische kids!, is het ons gelukt….

Dankzij jullie donaties (77 x) is het ons gelukt een AED + buitenkast met pincodeslot te financieren, waarvoor dank!

Hierdoor vergroten we de overlevingskans van buurtgenoten die een hartstilstand krijgen.

Hoe nu verder? Onze BuurtAED wordt medio maart geleverd en komt te hangen aan een buitenmuur op Goudestein 43. Hij wordt aangemeld bij het oproepsysteem voor burgerhulpverleners en is dan dag en nacht bereikbaar. Zodra iemand in onze buurt 112 belt bij een hartstilstand, worden burgerhulpverleners opgeroepen. De ene helft krijgt de melding om zich naar het slachtoffer te haasten en te starten met de reanimatie, de andere helft krijgt de melding om de AED op halen. Zij ontvangen de pincode om de kast te kunnen openen.

Mag iedereen een AED gebruiken? Ja, iedereen mag een AED gebruiken. Zodra je op de aan-knop drukt, begint er een stem te praten die je precies vertelt wat je moet doen. Het wordt wel aangeraden om een reanimatie + AEDcursus te volgen, zodat je zeker van je zaak bent als het er op aan komt!

Is het wijs om een actie op te starten voor eentweede BuurtAEDdie bijvoorbeeld aan de kant van de Aldendriel kan komen te hangen? JA! Hoe meer hoe beter! Zo is onze buurt van beide kanten goed voorzien. Voel jij je aangesproken en gemotiveerd om dit op te zetten? Check dan www.buurtaed.nl. Veel succes!

Hartelijke groet,
Claudia Gijsbertse