Die ballon gaat niet op ...

Waarom zijn ballonnen schadelijk?

Hoewel het oplaten van ballonnen erg vrolijk en feestelijk lijkt, is het schadelijk voor zowel mens, dier als natuur. Elk jaar laten we in Nederland zo’n miljoen ballonnen op. Meer dan een kwart daarvan komt in de ‘plastic soep’ terecht, een drijvende vuilnisbelt op zee. Ook belanden de ballonnen onder andere op het strand, in het bos en op straat. Omdat ballonnen niet vergaan, maar uiteen vallen in kleine stukjes, kunnen dieren de resten aanzien voor voedsel. Als ze die resten opeten, kunnen hun maag en darm verstopt raken en kunnen de dieren sterven van de honger. Daarnaast kunnen de dieren verstrikt raken in sierlinten en afsluiters. Afbreekbare ballonnen zijn geen goed alternatief. Het afbreken duurt namelijk te lang om schade te voorkomen. Het oplaten van wensballonnen kan zelfs tot brand leiden.

Welke alternatieven zijn er voor het oplaten van ballonnen?

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor het oplaten van ballonnen. Zowel voor als u een klein feestje houdt (bijvoorbeeld een buurtfeest of een verjaardag) als voor wanneer u een evenement organiseert (bijvoorbeeld een festival of een huldiging). Op feestjes kunt u bijvoorbeeld ballonfiguren maken, sterretjes afsteken en zwaaien met figuurlinten. Voorbeelden van alternatieven voor het oplaten van ballonnen op evenementen zijn een lichtshow, (reuze) bellenblaas en ballondecoraties.

Meer informatie

Meer informatie over het bewust omgaan met ballonnen en alternatieven kunt u vinden op eindhovenduurzaam.nl/ballonnen. Ook op dieballongaatnietop.nl zijn meer alternatieven te vinden.