Zonnepark WELSCHAP (update)

zonnepark

Het gaat beginnen!

Duizend deelnemers met gemiddeld 12 zonnepanelen in het park is genoeg om het hele Zonnepark Welschap vol te krijgen. Er zijn inmiddels meer dan 2300 belangstellenden. Word jij een van die duizend deelnemers? Dan is 1 april (geen grap) een belangrijke datum voor jou.

We hebben een deal.

De coöperatie heeft een partner gekozen die het park gaat ontwikkelen en exploiteren. Zodra alle details geregeld zijn, maken we bekend wie het geworden is. Met deze partij zijn de volgende afspraken gemaakt:

  • Uiterlijk 1 april staat de website Zonneparkwelschap.nl online.
  • In maart krijgen belangstellenden alle informatie: verwachte opbrengsten, kosten, investering- en leasemogelijkheden, rendement en voorwaarden. Je kunt dan zelf beoordelen of deelnemen voor jou financieel aantrekkelijk is.
  • In veel van de deelnemende postcodegebieden komen informatieavonden.
  • Belangstellenden krijgen vanaf 1 april de hele maand exclusief het recht om zich als deelnemer in te schrijven via de websites van de lokale energieverenigingen en Zonnepark Welschap.
  • Mensen die zich na 1 april als belangstellende registreren worden eind april geïnformeerd over het vervolg. Mogelijk is het park dan al vol; dat weten we op dit moment nog niet.

Hoe het werkt

De meest gestelde vraag: Wat kost het en wat levert het op. Op deze vraag komt uiterlijk 1 april antwoord. De onderhandelingen zijn nog niet helemaal afgerond.

Bijna net zo vaak krijgen we de vraag: Hoe werkt het? Het antwoord is als volgt:

- Met participaties. Als deelnemer in een postcoderoosproject leg je geld in voor een aantal zonparticipaties of zoncertificaten. (Hoe zo’n participatie bij coöperatie Zonnepark Welschap gaat heten, staat nog niet vast.)
Eén participatie komt overeen met één zonnepaneel. Je kunt dit ook vertalen naar de jaarlijkse korting van 100% op de energiebelasting over het aantal kWh dat dat één zonnepaneel in een jaar opwekt. Je ontvangt deze korting zolang deze participatie op jouw naam staat. Effectief betaal je dus géén energiebelasting over de voor jou opgewekte stroom. Deze vrijstelling geldt voor 15 jaar.
Een voorbeeld: wanneer je met 12 participaties deelneemt, wekken 12 zonnepanelen voor jou bijvoorbeeld 3000 kWh op. Dan betaal je over 3000 kWh van je stroomrekening geen energiebelasting. De verrekening vindt plaats via de jaarnota van je energiebedrijf (mits dit een energiebedrijf is dat met de postcoderegeling werkt; een lijst hiervan volgt later). Je energierekening wordt dus een stuk lager en zo verdien je je investering in het park terug.
Verbruik je meer stroom dan jouw participaties opleveren? Dan betaal je daarvoor de gewone consumentenprijs van jouw energiebedrijf, inclusief energiebelasting.
Verbruik je minder stroom? Dan wordt de korting gebaseerd op het lagere feitelijke gebruik.

- Lease. Wil je meedoen zonder eenmalige inleg voor participaties, dan kun je d.m.v. lease toch profiteren van de vrijstelling van energiebelasting. Het verschil is dat je niet een eenmalige inleg doet, maar periodiek betaalt. De verrekening van de energiebelasting vindt bij leasen altijd plaats via het energiebedrijf dat onze partner wordt. Heb je nu een andere leverancier, dan zou je dus moeten overstappen.

- Goed om te weten: de energiebelasting bedraagt in 2018 12,65 cent per kWh.

Positief saldo

Coöperatie Zonnepark Welschap streeft ernaar jaarlijks een positief exploitatiesaldo te hebben. Aan de inkomstenkant staat de economische waarde van zo’n 3 miljoen kWh opgewekte elektriciteit per jaar. Soms zal het wat meer zijn, soms wat minder. Aan de uitgavenkant staan de exploitatiekosten en investeringslasten. Dit positieve saldo komt grotendeels ten goede aan de deelnemers.

Welschapstroom

Kortom: deelnemen in het Zonnepark is vooral een administratief proces. Je krijgt je Welschapstroom niet ‘herkenbaar’ binnen in je meterkast en er staan geen panelen in het park die een bordje met jouw naam dragen. Wat je wél hebt: een aanzienlijk lagere energienota én een bijdrage aan een schoner milieu door jouw keuze voor duurzaam opgewekte, lokale zonnestroom.

Meer weten? Op www.postcoderoosregeling.nl/ en www.hieropgewekt.nl/regeling-verlaagd-tarief-postcoderoosregeling zijn veel zaken te lezen die in het Zonnepark uitgewerkt worden

Of toch op eigen dak?

Twijfel je tussen zonnepanelen op je eigen dak of op Zonnepark Welschap? Je kunt zelf alvast nagaan wat zonnepanelen op je eigen dak je (bij benadering) zouden kosten en opleveren. Kijk bijvoorbeeld op www.zonnescanbrabant.nl. Je kunt ook informeren bij je lokale energievereniging of ze je kunnen helpen. Zo kun je in april sneller tot een goede afweging komen.

Ambassadeur

Begin januari hebben we alle belangstellenden gevraagd ‘ambassadeur’ te zijn voor het Zonnepark. Graag vragen we het nog een keer!
Nieuwe belangstellenden die zich uiterlijk 31 maart aanmelden bij hun lokale energieorganisatie, in Eindhoven 040energie (040energie.nl), krijgen voorrang !!

In Eindhoven

  • is het aantal belangstellenden binnen het Eindhovense gedeelte van de postcoderoos nu 1463. Dit is circa 60% van het totaal aantal belangstellenden. Wijken als Achtse Barrier , Meerhoven springen er uit, maar ook in kleinere wijken binnen de postcoderoos zoals Vonderkwartier, Acht, Genderbeemd is er veel belangstelling voor het initiatief
  • hebben meer dan 50 belangstellenden de afgelopen weken meegeholpen om bekendheid aan het park te geven. Ze hebben fantastisch werk gedaan. En er komt nog meer !
  • houden we in april minimaal 10 informatieavonden in verschillende wijken. Hier krijg je op alle vragen antwoord zodat je goed geïnformeerd tot een besluit kunt komen om wel of niet definitief te participeren.
  • houdt 040energie haar jaarlijkse actie voor zonnepanelen op het eigen dak. Er zijn 7 informatie­avonden, eveneens in april. Kijk op http://040energie.nl/040zon als je interesse hebt in panelen op je eigen dak. Weinig dakruimte ? Je kunt zonnepanelen op je eigen dak ook aanvullen met panelen in het zonnepark.
  • kun je je nog aanmelden als belangstellende voor deelname aan het zonnepark via http://040energie.nl/welschap/belangstelling . Als je dat voor 1 april doet, krijg je voorrang.