Repair- en Energiecafé


Wijkcentrum ‘t Slot ontvangt in 2016 een bedrag van € 1.500,- van het Oranje Fonds om een Repair- en Energiecafé op te starten. Vrijwilligers repareren hier kleine elektrische huishoudelijke apparatuur, computers en kleding. Ook geven zij advies over energiebesparing. Voor de wijk-bewoners betekent dit een kostenbesparing en tegelijkertijd een manier om gemakkelijk sociale contacten te leggen.

Met het bedrag van € 1.500,- dat het Oranje Fonds bijdraagt, worden materialen en gereedschap aangeschaft om de reparaties aan kleine huishoudelijke elektrische apparatuur, computers en kleding uit te voeren. Het is de bedoeling dat hier op termijn ook fietsen, speelgoed en meubels worden gerepareerd. In de aankoop van de benodigde materialen leveren ook de gemeente Eindhoven en Woonbedrijf een bijdrage. Lumens, de sociale onderneming die het facilitair beheer van het wijkcentrum voor haar rekening neemt, sponsort door het eerste jaar geen huurkosten van ’t Slot door te belasten en door manuren ter beschikking te stellen.

Nuttige en aangename combi

Het initiatief voor een Repaircafé is niet nieuw, maar de samenvoeging met een al eerder gestart Energiecafé is dat wel. Hans Bommezijn van de vrijwilligersgroep heeft het idee uitgewerkt voor wijkcentrum ’t Slot en de locatie aangemeld bij www.repair.nl. Op de 3e zaterdag van de maand (uitgezonderd juli en augustus) van 13.00 tot 16.00 uur kan men terecht bij wijkcentrum ’t Slot aan het Kastelenplein in Eindhoven.

De start van het Repair- en Energiecafé is een uitkomst voor wijkbewoners die willen of moeten besparen op de aanschaf van nieuwe artikelen. Het creëert meer bekendheid voor het wijkcentrum en brengt meer mensen bij elkaar. Een nuttige kostenbesparing wordt zo gecombineerd met een leuke bezigheid en de mogelijkheid om gemakkelijk sociaal contact te leggen met andere bewoners van Gestel.